. .

Værktøjsfremstilling – Hvordan fremstiller man værktøj?

Maskiner bygger maskiner (Kilde: Flickr.com)

Maskiner bygger maskiner (Kilde: Flickr.com)

Til bearbejdningsprocesser, produktion og støbning, bruger man værktøj. Værktøj er en bred betegnelse som dækker over alt fra skruetrækker og til støbeforme, som også kaldes formværktøjer. Værktøj kan bruges udelukkende ved håndkraft, eller ved hjælp af en anden drivkraft end mennesket. Når værktøjet bliver drevet af en kraft, forskellig fra menneskets, kaldes værktøjet også en maskine. For at en maskine skal kunne bruges, er det nødvendigt at den har minimum en bevægelig del.

Maskiner skal laves af maskiner

Værktøj bliver i vid udtrækning lavet af maskiner. I visse tilfælde er maskinen der laver det pågældende værktøj ikke direkte styret af et menneske, men bliver styret af en computer. Sådan vil arbejdsfordelingen mere permanent blive fordelt i fremtiden. Mennesket skal designe værktøjet i et computerprogram, ved at tegne de ønskede former og mål. Når tegningen er færdig, skal den computerstyrede maskine udforme det af mennesket designede værktøj.

Til selve fremstillingen er der mange processer. Først og fremmest skal der forekomme en udvinding af det ønskede produkt. Det kunne være jern, der bliver hentet op fra jordens indre. Husk på, at man også her bruger værktøj, som er helt specielt hårdt, så det kan tåle høje temperaturer, og hårdt slid. Når jernet er valset ud, kan det bruges til fremstillingen af det pågældende værktøj. Det er enten ved udsavning, fræsning og drejning, eller ved støbning (hvor jernet er i en anden form end som pladeform – ved støbning er det flydende), men der er også en ganske anden proces. Det er en additiv proces hvor man adderer materiale, altså man lægger materiale til, i stedet for at fjerne. Pulveriseret jern kan svejses sammen, i ganske tynde lag. Det er kun det pulver der bliver ramt af svejsebadet der hærder sammen og bliver til en ønsket form. Udenoms-pulveret kan genbruges. Under de additive processer hører også sådan noget som 3D-print og plaststøbning.

Læs mere om maskinbygning eller få mere inspiration om mekanik og elektronik på www.dtu.dk.

Share

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Security Code: