. .

Ultralydssensor

Ultralydssensorer (Foto: bernstein.dk)

Ultralydssensorer (Foto: bernstein.dk)

Ultralyd er lyd med de højest kendte frekvenser. Det er dermed den højeste lyd der findes og kan skabes. Den ligger i et spekter som begynder på 20 kHz og fortsætter derover. Ultralydens korte bølger gør, at dens udbredelse ligner lys mere end lyd. Dens udbredelse kan forekomme i de tre kendte faser; gas, væske og de faste stoffer. Ultralyd har mange anvendelsesområder, f.eks. inden for medicin, kemi og elektronik, som blot er et lille udsnit. I medicinens verden bruges ultralyd og røntgen som undersøgelsesredskaber, begge supplerer de hinanden. I kemi kan man bruge ultralyd til at sætte reaktionshastigheder op i visse processer.

Ultralyd i elektronik

Ultralydssensoren er et godt eksempel på anvendelsen af ultralyd i elektronikken. Denne type sensor fungerer ligesom sensorer der bruger lys. Da lydens bølger ikke kan bevæge sig i vakuum, kan sensoren heller ikke bruges i vakuum. Ultralydssensorer kan opbygges efter to principper, det ene hvor ultralyden udsendes fra samme element som optager ekkoet, og det andet, hvor sensoren består af to separate dele. Den ene del er en sender, og den anden er en modtager. Ultralyden i sensoren skabes på en bestemt måde, med et element der kaldes Piezo. Ultralydssensoren kan bruges til at detektere alle slags emner, og benyttes også til at måle afstande.

Læs mere om ultralydssensorer

Share

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Security Code: