. .

Sensorudgange

Sensorer (Foto: Bernstein.dk)

Sensorer (Foto: Bernstein.dk)

Sensortyper kan have forskellige udgange, her beskrives tre slags. Disse tre slags bruges i digitale fotoceller og i induktive og kapacitive sensorer. Den første der beskrives her, er relæudgangen. Den adskiller forsyningsspændingen fra signalspændingen. Den er også potentiale fri, og fungerer elektromekanisk ved hjælp af en spole. Den består af to stykker metal og kan bruge både vekselstrøms- og jævnstrømsforsyning (AC/DC).

Den næste udgang er transistorudgangen, som kan findes i to typer. Den ene kaldes NPN og den anden kaldes PNP. Det står henholdsvis for negativ-positiv-negativ, og positiv-negativ-positiv. NPN udgangen og PNP-udgangen sidder normalt på tre-trådsfølere. Forskellen på de to er placeringen af transistoren. I NPN-udgangen er den placeret mellem out og minus, mens den i PNP-udgangen er placeret mellem out og plus. Disse transistorudgange kan kun forsynes med vekselstrøm (AC).

Den sidste type er en thyristorudgang, som også forkortes en SCR-udgang. Disse udgange er placeret på en to-trådsføler. Der er altså dermed kun to ledninger til en sådan sensor. Thyristorudgangen kan kun forsynes af jævnstrøm (DC).

De digitale sensorer har en virkemåde som går ud på at føleren skal give et signal der om den er aktiveret eller ikke, altså om udgangen er tændt eller ikke tændt. Modsat de digitale sensorer er de analoge sensorer. Forskellen på digitale og analoge sensorer er i store træk udgangen. De analoge sensorer fortæller om afstanden mellem emnet og sensoren. De analoge sensorer kan også bruges til at måle tryk, temperatur, farve, mængde, hastighed, niveau og lys.

Se mere om sensorer her!

Share

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Security Code: