. .

Sensorik og sensorer

Sensorer (Foto: Bernstein.dk)

Sensorer (Foto: Bernstein.dk)

Mennesket har fem sanser til at opfatte verden omkring sig med. Er en af dem svag eller ikke eksisterende, vil det som regel medføre at en af de andre, eller alle de andre sanser bliver forstærket. Menneskets sanser er helt medfødte, og vil udvikle sig gennem livet. De er medvirkende til at vi kan forstå og agere i verden. Vi ville ikke være mennesker uden dem.

Videreudviklede sanser

Mange andre skabninger på jorden har også sanser, og faktisk findes der mange sanser som er overudviklede i forhold til menneskets, fordi nogle dyr er specialiserede og har overudviklet de pågældende sanser.

Sensorikkens principper kan overføres til menneskeskabte redskaber, som kan bruges til mange forskellige ting, lige fra at måle og til at detektere. Disse redskaber kaldes sensorer. Man kan bruge sensorer i sikkerhedssystemer, til at alarmere ordensmagten når boligen brydes op. Her bruger man ofte magnetsensorer. Disse kan placeres på vinduer. I forretninger med automatiske døre, vil det være en fotocelle der fortæller systemet at døren skal åbnes. Mikrofoner er også sensorer, da de kan omdanne lydbølger til elektrisk signal som udkommer i form af en forstærket lyd. Et originalt termometer med kviksølv, er også en sensor, og i dag bruger en temperaturmåler følesensorer, placeret udendørs, men med et display indendørs. Herimellem forekommer der et elektrisk signal.

Find forskellige sensorer her

Share

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Security Code: