. .

Kontakter – endestoppet

Endestop (Billede: Bernstein)

Endestop (Billede: Bernstein)

Endestop er elektriske installationer der fungerer som en kontakt der kan omsætte mekanisk bevægelse til elektrisk signal. De kan være opbygget forskelligt, men er alle opdelt i to. Den ene del er et kontakthus, mens den anden del er en påvirkningsdel. I kontakthuset sidder kontaktsystemet som ofte vil være en mikroomskifter.

Kontakthuset er pakket ind i et tæt hylster eller kappe, som gør endestoppet resistent over for vandsprøjt, hvilket er godt når den er placeret i f.eks. en maskinpark, hvor der kan være risiko for et fugtigt miljø. Påvirkningsdelen kan være alt fra en arm til en kam, som bliver påvirket af enten roterende, retlinede eller variable bevægelser. Det er vigtigt at endestoppets påvirkningsdel er tilpasset maskinens opbygning. Ellers vil endestoppet ikke fungere optimalt.

Endestop kan sidde i elevatorer, kraner eller hejs som sikkerhedsafbrydere. En mekanisk bevægelse bevæger påvirkningsdelen, og den mekaniske bevægelse bliver omdannet til elektrisk signal. Mikroomskifteren er den enhed, der omdanner bevægelse til signal og styring.

Inden i sidder der en fjedermekanisme, som bliver aktiveret af enten en knap, arm eller rulle. Mikroomskifteren kan fås i mange typer, da der er forskellige formål med selve endestoppet. Nogle typer der kan nævnes er bryde- eller sluttekontakter, eller slutte- før brydekontakter. Navnene anvises med forkortelser der også forstås på engelsk.

Share

One Response to Kontakter – endestoppet

  1. Pingback: Beskrivelse af sikkerhedsendestop

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Security Code: