. .

Endestop – Funktioner i et endestop

Endestop (Kilde: Bernstein.dk)

Endestop (Kilde: Bernstein.dk)

Et endestop er en sikkerhedsforanstaltning. Et udstyr der omsætter en ydre påvirkning, f.eks. en mekanisk – det kunne være en port til en indkørsel – til et elektrisk signal. Dette signal sender information til det mekaniske anlæg, om at det skal stoppe i den position hvor endestoppet giver signalet. Altså lad os antage at porten standser, når den kommer til rammen hvor porten er monteret, for at køre tilbage og lukke.

Styreorganer – endestop

Endestop hører under kategorien styreorganer. Mange former for mekanisk bevægelse og påvirkninger bliver omsat til elektrisk styring. I sikkerhedsforanstaltninger bruger man som regel endestop som afbryder. Det kunne være i en elevator eller på kraner.

Mikroomskifter i endestoppet

Endestoppet har et kontakthus samt en påvirkningsdel. I kontakthuset, sidder kontaktsystemet – oftest en mikroomskifter. Denne mikroomskifter kan omsætte flere forskellige slags mekaniske bevægelser til elektrisk styring. Hvis mikroomskifteren skal kunne virke optimalt, er det nødvendigt at den er tilpasset de meget forskellige mekaniske påvirkninger. Der kan bygges tre forskellige tilslutningsmuligheder på en mikroomskifter, en af dem kunne være stikben. Det er vigtigt, hvis omskifteren skal indkapsles, at den bliver monteret let tilgængeligt, da vedligeholdelsen skal kunne finde sted nemmest muligt.

Under omskifterens funktion, dannes der en gnist. Hvis der kommer olie ind i mekanismen, kan det derfor forkulle og de opståede kulpartikler kan medføre en krybestrøm imellem kontakterne. En krybestrøm er en utilsigtet strøm som opstår f.eks. på et isolerende materiale i fugtigt vejr og den kan skabe en kortslutning. Hvis der kommer slibestøvpartikler eller fugt ind i mikroomskifterens mekanisme, kan det også forårsage slidtage og blokering af omskifterens funktion.

Klik her for at se forskellige typer af endestop!

Share

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Security Code: