. .

CNC-maskiner – Sådan virker de

Maskinbygning (Foto: Kellpo.dk)

Maskinbygning (Foto: Kellpo.dk)

CNC-maskiner bruges i metalindustrien til forskellige bearbejdningsprocesser som fræsning, drejning, stansning, bukning, laserskæring mv. Det er et Computerized Numerically Controlled (Computerstyret Numerisk Kontrolleret) system, der gør at man kan indstille maskinen på forhånd, til at bearbejde det opspændte emne, uden at man som maskinarbejder behøver at stå ved maskinen, mens den skal udføre de programmerede ordrer. Den udfører altså mange opperationer i samme opspænding! Nogle CNC-maskiner kan have flere end 100 faste værktøjer. Det kunne være rejfestål (til at udglatte kanter med grater, som er små stykker restmetal der sidder på kanten efter f.eks. en fræsning) eller forskellige størrelser af bor. Værktøjerne sidder i en stor patron, og skifter selv rundt i styringsprocessen. På de mest avancerede maskiner kan der arbejdes med mange tusind omdrejninger i minuttet, hvilket giver en flot overflade finish.

Sådan virker CNC-maskinen

CNC-maskinen har en stor fleksibilitet med flerdimensionale bevægelser og hurtig omstilling. Ved CNC bearbejdning kan der køres en simulation over den ønskede proces, inden den udføres på det pågældende emne. Dette sparer materiale.

Styreenheden får data i tre kategorier:

  • Geometriske, som giver information om værktøjets bevægelser i forhold til emnet.
  • Teknologiske, styrer tilspænding, omdrejningstal, kølemiddel og værktøjsnummer.
  • Styredata beskriver bevægelsens art; cirkel- eller retlinet bevægelse mv.
  • Maskinens akser og motorer styres og reguleres af sensorer som er på maskinen.

Læs mere om maskinbygning her!

Share

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Security Code: